notfall

U kunt ons te allen tijde bereiken onder

Tel. +49 5922 74-0
Fax +49 5922 74-743172

info@fk-bentheim.de

Overige contactgegevens
Patiëntenopname/bezettingsmanagement

DE NL Contact

Integrale en individuele therapie

Ons doel: terugkeer van de patiënt naar zijn normale leven en beroep.

Het accent ligt bij ons op de behandeling van aandoeningen van de hartkransslagaders en de hartkleppen, van hartritmestoornissen en hartfalen. Wij behandelen u nadat u een hartoperatie heeft ondergaan of na een longembolie. Daarnaast biedt onze afdeling begeleidende therapie bij hoge bloeddruk, stoornissen van de vetstofwisseling en suikerziekte. Om een goede diagnostiek te kunnen uitvoeren beschikken wij over de modernste technische apparatuur.

De cardiologische revalidatie in de kliniek is gebaseerd op jarenlange ervaring. Ons specialistenteam stemt de behandeling precies af op de individuele behoeften van de patiënt. Onze therapie omvat doelgerichte training van het uithoudingsvermogen en deskundige fysiotherapie om het prestatievermogen en het plezier aan het bewegen te vergroten. Psychologische begeleiding helpt u bij de verwerking van de aandoening en verbetering van uw leefstijl. De door ons aangeboden integrale therapeutische benadering omvat bovendien deskundige sociaalmedische adviesverlening en een uitgebreid instructieprogramma.

Daarnaast geven wij u deskundig advies: Wij brengen u ontspanningstechnieken bij en geven u praktische voedingstips voor een gezond hart. Bovendien verlenen wij uitbreid sociaal advies. Ook worden hartpatiënten in een speciaal scholingsprogramma geïnformeerd over:

  • hartkleppen
  • stollingsremmende medicijnen
  • pacemakers
  • defibrillatoren
  • longembolie
  • hartfalen
  • diabetes

Netwerk voor ambulante zorg

Na revalidatie in de gespecialiseerde kliniek kunnen onze patiënten ambulante psychologische zorg krijgen. Daarvoor hebben wij het Netwerk Psychocardiologie opgericht. Met name in complexere gevallen, kunnen in de praktijk van psychotherapeut Dr. Eva Bock in Nordhorn individuele of groepstherapieën worden aangeboden. Dit biedt patiënten de mogelijkheid om, zonder lange wachttijden, een ambulante psychocardiologische behandeling te krijgen voor bijvoorbeeld angsten of depressies.

Het team cardiologie

Wij hebben tientallen jaren ervaring met cardiologische revalidatie.

Al ons medisch handelen voldoet aan de erkende standaards en de richtlijnen van de beroepsverenigingen. Het artsenteam rond leidinggevend arts Dr. med. J. Muke coördineert het revalidatieteam, dat bestaat uit fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen en sociaal werkers. Tijdens uw stationaire opname staat vriendelijk verplegend personeel voor u klaar om u te begeleiden en te ondersteunen.

De leiding van onze afdeling cardiologie

Leidinggevend arts

© Markus Löchte

Dr. med. Jochen Muke

Facharzt für Innere Medizin und Kardiologie, Leitender Notarzt, Psychokardiologie (DGK), Sozialmedizin und Sportmedizin/Sportkardiologie, Lehrbeauftragter der European Medical School (EMS) Oldenburg-Groningen und Europäische Fachhochschule (EU/FH) Köln, Mitglied des Prüfungsausschusses der Ärztekammer Niedersachsen, Weiterbildungszeit Innere Medizin und Kardiologie
(12 Monate)

Senior arts

Dr. med. Lisa Sieberg

Fachärztin für Innere Medizin, Fachärztin für Innere Medizin und Kardiologie, Schwerpunkt Herzinsuffizienz

Noodsituaties

Mocht bij een patiënt met een aandoening van het hart of de bloedsomloop een noodgeval optreden, dan zijn wij optimaal op deze situatie voorbereid. Het uitstekend op elkaar ingespeeld noodteam beschikt in de kliniek over een bewakingseenheid met alle noodzakelijke voorzieningen. Om optimale zorgverlening te waarborgen nemen de medewerkers regelmatig deel aan scholingen en bijscholingscursussen.

Indicaties voor cardiologische behandeling

Ongeveer de helft van alle sterfgevallen is te herleiden tot een ziekte van het hart en/of de bloedsomloop. Hierdoor worden vooral ouderen getroffen.

Fitness © Tristan Vankann
Team cardiologie © Nikolai Wolff

Het ontstaan van degeneratieve aandoeningen van het hart en de bloedsomloop als kenmerkende welvaartsziekten wordt bevorderd door de zogenoemde cardiovasculaire risicofactoren. Daartoe behoren onder meer leeftijd, overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes, alcoholgebruik en roken. Wij geven onze patiënten informatie over hoe zij door gezond te leven het risico op een dergelijke ziekte kunnen verkleinen. Bij hoge bloeddruk, stoornissen van de vetstofwisseling en suikerziekte bieden wij een passende begeleidende therapie.

Behandelingsspectrum van de afdeling cardiologie

Situatie na een hartinfarct, na ingreep via katheterisatie zoals dotterbehandeling (PTCA) en/of plaatsing van een vaatondersteunend buisje (stent), chronisch verloop, ook met hartspierzwakte (ischemische cardiomyopathie) en na operatieve revascularisatie in de vorm van een bypass-operatie aan het hart.

Doorgaans na operatieve correctie, bijvoorbeeld in de vorm van reconstructie,  of na interventie, bijvoorbeeld mitraclip, na implantatie van een hartklep via katheterisatie (transfemorale of transapicale vervanging van de aortaklep, zgn. TAVI) en na operatieve vervanging van een hartklep.

Bijvoorbeeld bij intracardiale tumoren, aorta-aneurysma van de borst- of buikaorta en toestand na dissectie van de grote lichaamsslager in de borst- of buikholte.

Bijvoorbeeld in de vorm van een dilatatieve of obstructieve c.q. niet-obstructieve cardiomyopathie.

  • toestand naar peri-, myo- en endocarditis
  • hartritmestoornissen, ook na ablatieve therapie en na therapie in de vorm van pacemaker, toestand na implantatie ICD

 

NYHA-klassen I – III, ook na CRT

Contact

Wij zijn er voor u – neemt u gewoon contact met ons op!

Kliniek voor Cardiologie

Dr. med. Notfallmedizin

Specialist voor interne geneeskunde, cardiologie, urgentiegeneeskunde

Secretariaat

Openingstijden

Ma t/m vr 8:00–16:00 uur