notfall

U kunt ons te allen tijde bereiken onder

Tel. +49 5922 74-0
Fax +49 5922 74-743172

info@fk-bentheim.de

Overige contactgegevens
Patiëntenopname/bezettingsmanagement

DE NL Contact

Psychologisch adviesverlening: omgaan met stress en pijn

Tot rust komen, een lichamelijke ziekte verwerken of omgaan met stress en pijn

Ons gekwalificeerde team, bestaande uit zeven psychologen en een psychotherapeut, helpt u daarbij. 

Omgaan met stress en ontspannen

Wij helpen u met het terugvinden van uw rust, kalmte en levensvreugde. Een van onze speerpunten daarbij is omgang met stress en ontspanning, bijvoorbeeld door middel van autogene training en Qigong. In de basiscursus Progressieve Spierontspanning volgens Jacobson leert u technieken waarmee u zich in spannende situaties gegarandeerd zult kunnen ontspannen. Meer tips geven wij u tijdens onze voordrachten over het omgaan met stress en ziekte. Daarnaast bieden wij een programma aan om te stoppen met roken, waarin wij u helpen met de eerste stappen om de nicotineverslaving achter u te laten.

Scholingen en groepsprogramma's

Patiënten die lijden aan psoriasis, reuma of neurodermitis trainen wij in het omgaan met de ziekte in het dagelijkse bestaan. Daarbij zoeken wij samen naar oplossingen. Bij orthopedische en reumatologische pijnbestrijding zetten wij een groepsprogramma in waarin wij psychologische methoden voor pijnbestrijding aan u presenteren en deze met u oefenen. Daarbij krijgt u informatie over het verschijnsel pijn.

Individuele ondersteuning bij de omgang met ziekten

Veel patiënten vinden het moeilijk een lichamelijke ziekte te verwerken. Wanneer zich dan ook nog eens extra problemen op de werkplek of in het gezin aandienen, dan kan de geestelijke belasting leiden tot angst en depressies. Wanneer u in een dergelijke situatie belandt, dan bieden wij u individuele begeleiding aan. Op voorschrift van de arts of op eigen verzoek kunt u gebruik maken van individuele adviesverlening of een psychotherapeutisch traject.

Het team van Psychologisch adviesverlening

© Markus Löchte

Frau Troost

© Markus Löchte

Frau Hackmann

© Markus Löchte

Frau Krivoseev

© Markus Löchte

Frau Mönnich

© Markus Löchte

Herr Neumeister

Voedingsgeneeskunde: gezonde voeding voor iedere patiënt

Aan onze patiënten wordt in cursussen en praktijkgericht in de instructiekeuken voorlichting gegeven over hoe zij gezond kunnen eten. Ons door een arts geleide voedingsteam geeft u tips voor een evenwichtige manier van koken met aandacht voor de calorieën en geeft patiënten in individuele gesprekken advies.  

Gezond eten is lekker!

Wij geven in voordrachten informatie over een optimaal voedingspatroon bij reuma, osteoporose, allergieën en neurodermitis. Diabetici krijgen een intensieve scholing, bestaande uit zes eenheden. Daarnaast verzorgen wij de voordracht "Gezondheid zelf doen" waarin het gaat over het voorkomen van door een verkeerd voedingspatroon veroorzaakte aandoeningen. Cardiologische patiënten worden door middel van een kookcursus, een educatief buffet en een seminar geïnformeerd over het mediterrane dieet, dat heilzaam is voor hart en bloedvaten. 

"Licht genieten" is het motto van een programma voor stabilisatie en verlaging van het gewicht. Via het educatieve buffet in de instructiekeuken worden praktische tips gegeven, terwijl het in het theoretische deel gaat over de diverse mogelijkheden om het gewicht te verlagen. Het obesitasprogramma is een intensief programma voor gewichtsreductie, waarvan ook twee psychologische cursuselementen deel uitmaken.

Ons individuele voedingsadvies, waarin preventie en voeding in relatie met ziekten centraal staan, wordt op uw specifieke behoeften afgestemd. Wanneer dat medisch zinvol is, kan een bioelektrische impedantie-analyse (BIA) plaatsvinden, waaruit conclusies over de lichaamssamenstelling en de voedings- en gezondheidstoestand kunnen worden afgeleid. Wij geven u meermaals de gelegenheid uw gewicht te laten controleren, zodat u het verloop daarvan kunt volgen. 

Het voedingsteam hecht grote waarde aan interdisciplinaire samenwerking. Wekelijks zijn er teambijeenkomsten met artsen, fysiotherapeuten, psychologen en sociaal adviseurs. 

 

Sociale ondersteuning: houvast voor uw alledaagse leven

De sociale adviesdienst van de Fachklinik adviseert revalidatiepatiënten en de personen in hun directe omgeving over sociale, beroepsmatige en sociaalrechtelijke kwesties. Wij voeren eerst een uitgebreide sociale- en beroepsanamnese uit en daaruit bepalen wij op welke gebieden wij actief moeten worden. 

Bij werkende mensen is ons advies erop gericht dat zij zo goed mogelijk hun beroep weer kunnen oppakken. Wij gaan na welke beroepsstrategieën er zijn en ondersteunen u bij het organiseren van geschikte hulpmiddelen, wanneer dat nodig is. Hiertoe behoren ook de speciale adviezen van de sociale adviesdienst voor medische beroepsgerichte revalidatie. 

Om u na uw revalidatie verder op weg te helpen start de sociale adviesdienst in nauw overleg met onze artsen, therapeuten en psychologen passende maatregelen op, eventueel via de zorgverzekeraar. Wij ondersteunen u bij het omgaan met eventuele beperkingen en brengen u in contact met adviesorganisaties, zelfhulpgroepen, de werkgever, de arbodienst of andere instellingen. 

Daarnaast geven wij via voordrachten en seminars informatie over onderwerpen als sociaal recht, werkloosheid en pensioenen. Andere onderwerpen die aan de orde komen zijn sociale competentietraining rond de werksituatie en heroriëntatie op de arbeidsmarkt. 

U kunt de sociale adviesdienst van de Fachklinik Bad Bentheim bereiken via het centrale telefoonnummer van de kliniek of via het e-mailadres sozialdienst@fk-bentheim.de

Het team van Sociale ondersteuning

© Markus Löchte

Frau Nyenhuis

© Markus Löchte

Frau Schulte