notfall

U kunt ons te allen tijde bereiken onder

Tel. +49 5922 74-0
Fax +49 5922 74-743172

info@fk-bentheim.de

Overige contactgegevens
Patiëntenopname/bezettingsmanagement

DE NL Contact

Sport- en bewegingstherapie

Onze bewegingstherapeuten begeleiden u bij het verwerven van meer kracht, uithoudingsvermogen en mobiliteit.

Conditietraining, doorgaans met een ergometer met monitorbewaking, verbetert uw prestatievermogen. Op ons fraaie buitenterrein wordt u begeleid door ervaren therapeuten bij het wandelen, walken, joggen of terreintraining. Voor zover de aandoening het toelaat is het ook mogelijk deel te nemen aan watertherapie, zwemmen of een medische trainingstherapie.

Fysiotherapie

Onze hooggekwalificeerde fysiotherapeuten passen in hun individuele oefenprogramma onder meer de volgende methodes toe: extensie- en Schlingentisch-behandelingen, manuele therapie, Cyriax, behandeling van scoliose volgens Lennert-Schroth, E-techniek volgens Hanke en proprioreceptieve neuromusculaire facilitatie (PNF). Doelstellingen van de groepstherapie zijn vooral spieropbouw en training van conditie en coördinatie. Daarbij komen ook aspecten van de rugscholing aan bod. Voordat met de training wordt gestart wordt de conditie van de gewrichten en de wervelkolom nauwkeurig onderzocht.

Ergotherapie

Ergotherapie draagt ertoe bij dat u uw dagelijkse activiteiten, zoals in het huishouden, goed kunt uitvoeren. Daarbij kan het leven van alledag na ontslag alvast worden uitgetest. Doel is het bereiken van maximale zelfstandigheid. Wij gaan na of er behoefte is aan hulpmiddelen en bemiddelen bij het in gebruik nemen daarvan.

Psychologische begeleiding

Ondersteuning en ontspanning voor een geslaagd herstel

Aandoeningen van hart en bloedvaten vormen vaak de aanleiding dat men zich van de stressbelasting bewust wordt. Patiënten komen in een bijzondere situatie terecht, die het vaak noodzakelijk maakt dat zij zich herbezinnen. Vaak gaat de acute fase van een aandoening gepaard met angsten en depressieve fases. Onze psychologen ondersteunen hartpatiënten door middel van groepsgesprekken bij de omgang met hun veranderde leefsituatie. Individuele gesprekken dragen bij aan vermindering van de gevoelde last en helpen bij het overwinnen van de psychosociale belasting. In seminars krijgt de patiënt inzicht in de samenhang tussen hart en psyche en ondersteuning bij de aanpassing van zijn leefgewoontes. Daarnaast leren wij ontspanningstechnieken aan die u tot rust laten komen en het herstelproces ondersteunen.

Ontspanningstechnieken

Voor hartpatiënten is het erg belangrijk om tot rust te komen. Ontspanning bevordert het genezingsproces en draagt ertoe bij dat men na terugkeer in het bestaan van alledag gezond blijft. Wij laten u kennismaken met diverse technieken om met stress om te gaan zoals autogene training, qigong of yoga. Ook kunt u deelnemen aan een basiscursus progressieve spierontspanning volgens Jacobson waarin leert hoe u zich in stressvolle situaties kunt ontspannen.

Therapeutisch boogschieten

Therapeutisch boogschieten stimuleert de lichaamsspanning, coördinatie en concentratie. Het hele spierstelsel, van de voeten tot aan de nek, wordt versterkt, vooral van de rug, de schouders en de borst. Boogschieten verbetert het ervaren van het eigen lichaam en draagt bij aan een betere lichaamshouding en ademhaling. Deze trainingsvorm raden wij aan voor personen met aandoeningen van de wervelkolom en andere orthopedische diagnoses. Ook voor mensen met een geestelijke beperking, angstsymptomen en concentratie- of leerproblemen kan boogschieten een waardevol onderdeel van de therapie zijn. Wij willen onze patiënten zo ver instrueren dat zij deze tak van sport na het revalidatieproces voor langere tijd in verenigingsverband gaan beoefenen.

Angiologische revalidatie

Angiologie als onderdeel van de cardiologie houdt zich bezig met het vasculaire systeem van het menselijk lichaam. Het gaat dus om aandoeningen van de aderen, slagaders of lymfevaten. Na behandeling van ziektebeelden zoals atherosclerose, trombose, embolie, aneurysma of oedeem wordt na de acute behandeling vaak revalidatie aanbevolen. Hier kunnen fysieke en mentale stress worden gecompenseerd en de algemene toestand kan worden gestabiliseerd en verbeterd.

De revalidatiemaatregelen omvatten zowel een diagnostisch als een therapeutisch aanbod om specifieke interne klachten te verlichten – altijd individueel afgestemd op individuele behoeften en ziektebeelden. Therapie tijdens revalidatie omvat sport- en oefentherapie, fysiotherapie, psychologische programma's en voedingsadvies.