notfall

U kunt ons te allen tijde bereiken onder

Tel. +49 5922 74-0
Fax +49 5922 74-743172

info@fk-bentheim.de

Overige contactgegevens
Patiëntenopname/bezettingsmanagement

DE NL Contact

De heilzame werking van de zwavelbron

Al sinds de oudheid gebruikt men zwavelhoudend water als geneesmiddel.

In Bad Bentheim wordt de sterk riekende en smakende minerale bron als sinds het begin van de 18e eeuw voor therapeutische doeleinden gebruikt. De arts Dr. Cohausen geldt hierbij als pionier.

Uit historische geschriften blijkt dat patiënten met reumatische aandoening al vanaf het jaar 1722 in Bad Bentheim verlichting van hun pijn zochten. Destijds ging het vooral om mensen die leden aan jicht en andere reumatische ontstekingsklachten.

De zwavelbronnen van Bad Bentheim liggen in het huidige kuurpark van de Fachklinik en hebben hun oorsprong in de geologische formatie van de Boven-Jura. Het water is rijk aan zwavelwaterstof, calciumsulfaat en andere mineralen.

Zwavel staat in het chemische periodiek systeem der elementen niet ver verwijderd van jodium en heeft, net als het laatstgenoemde element, een desinfecterende en wondhelende werking. Bij het nemen van een mineraalbad dringt zwavel in de buitenste lagen van het lichaam, sporen daarvan zelfs tot in het bloed. De zwavel stimuleert de huid tot de productie van zogenoemde endogene opiaten, die een pijnstillend effect hebben. Bovendien worden hierbij in de huid bepaalde eiwitten en daarmee hun biochemische activiteit veranderd.

Zwavelbaden hebben een gunstige uitwerking op onstekingsprocessen en immuunreacties. Doordat de huid en de slijmvliezen worden geprikkeld, ontstaan tegenreacties. Deze kunnen in het begin tot activering van de klachten leiden, maar zullen daarna een duidelijke verbetering veroorzaken. Patiënten met dermatologische ziekten, reumatische ontstekingsklachten en orthopedische aandoeningen hebben bij ons al decennialang uitstekende ervaringen met zwavelbaden.

De uiterst positieve effecten komen in het bijzonder bij de volgende ziektebeelden tot uiting:

 • neurodermitis
 • psoriasis
 • auto-immuunziekten (bijvoorbeeld sclerodermie, systemische lupus erythematodes, inflammatoir-reumatische gewrichtsaandoeningen)

Het lijkt erop dat door een zwavelbadkuur speciale immunologische afweerreacties worden getraind. Er treden daardoor verbeteringen op van hormonale en immunologische aard.

Ander gunstige effecten die zich manifesteren zijn:

 • normalisatie van hoge bloeddruk
 • versterking van de immunologische afweer
 • verbetering bij chronische ontstekingen
 • duidelijke verbetering van de doorbloeding

Ook bij klachten die gerelateerd zijn aan polyneuropathie (zenuwbeschadigingen in armen en benen, restless-legs-syndroom) blijken verbetering op te treden. Therapieën van langer dan vier weken leiden bij patiënten aantoonbaar tot een verbeterde omgang met stress in het leven van alledag. Hun zelfhelende vermogen wordt genormaliseerd en genezingsprocessen worden gestimuleerd.

Onze warme zoutwaterbaden – zilt en heet als aan de Dode Zee

Het warme zoute water van Bad Bentheim wordt op het terrein van de Fachklinik vanaf een diepte van ca. 1.200 meter opgepompt.

Het enorme ondergrondse reservoir strekt zich uit over een gebied van meer dan 40.000 vierkante kilometer en behoort met een zoutgehalte van 27 procent tot de bronnen met de hoogste concentratie ter wereld.  

Ons natuurlijke zoute water is net zo sterk geconcentreerd als het water van de Dode Zee en heeft ongeveer dezelfde temperatuur: 34°C. Wij winnen deze bijna verzadigde zoutoplossing, die ook calcium- en magenesiumzouten bevat, via twee boorgaten. De Fachklinik maakt sinds 1974 van dit warme zoute water gebruik.

Zoutwaterbaden werden al in de 14e eeuw op hun heilzame effecten uitgeprobeerd en wel in Hall in Oostenrijk. Zelfs Paracelsus was al onder de indruk van de gunstige resultaten van baden in zout water. Rond 1800 begon men in kuuroorden zoutwater als heilzaam middel toe te passen. In de Fachklinik Bad Bentheim wordt het warme zoute water tegenwoordig toegepast bij dermatologische, orthopedische en reumatische aandoeningen. De zoutnevel kan worden ingeademd in de afstudeerinstallatie, die wordt gebruikt in badgeneeskunde voor de gezondheidszorg en bij de behandeling van aandoeningen aan de luchtwegen.

Het sterk geconcentreerde zoute water gebruiken wij in ons Zonnehuis in diverse bassins, bijvoorbeeld bij de balneofototherapie ter behandeling van psoriasis en andere huidziekten. In onze twee bewegingsbaden wordt het zoute water verdund. De zoutconcentratie bedraagt hier zes procent en het water heeft ongeveer de lichaamstemperatuur. In deze baden ervaart de patiënt een lichamelijke belasting van nog maar ongeveer tien procent van zijn lichaamsgewicht, waardoor deze zich bijna gewichtloos door deze thermale baden kan bewegen. In de "Bentheimer Mineraltherme" hebben wij in alle drie baden, het sport-, buiten- en therapiebad, maar ook in de whirlpool, water met een zoutconcentratie van rond twee procent, wat overeenkomt met de concentratie van oceaanwater. Zelfs dit lagere zoutgehalte leidt tot een hoge opwaartse kracht en heeft bovendien therapeutische effecten bij bepaalde huidziekten zoals neurodermitis en ichtyosis vulgaris.

Behalve bij de genoemde indicaties wordt het zoute water in de Fachklinik bij een groot aantal andere ziektebeelden ingezet:

 • reumatische aandoeningen van het skeletstelsel, in het bijzonder van de gewrichten
 • oedeem als gevolg van vaataandoeningen, lymfoedeem na operatieve ingreep en sclerodermie
 • reumatische aandoeningen van de weke delen, fibromyalgie
 • hoge bloeddruk, gegeneraliseerde stofwisselingsstoornissen, chronische luchtwegaandoeningen
 • aandoeningen van de wervelkolom met ontstekingskarakter met beperkingen van de ademfunctie
 • psychosomatische stoornissen
 • arteriële en veneuze doorbloedingsstoornissen

Het baden in het warme zoute water van Bad Bentheim heeft tal van heilzame effecten:

 • verhoogde uitscheiding van natrium (gunstig bij hoge bloeddruk)
 • vaatverwijding met als gevolg daarvan daling van de bloeddruk
 • verbetering van de doorbloeding
 • verbetering van de darmactiviteit
 • gunstige effecten op de eiwitstofwisseling (verbetering van afbraakprocessen)
 • inhalaties verbeteren de doorbloeding van de slijmvliezen en maken slijm meer vloeibaar
 • gunstige invloed op ontstekingen
 • remming van bacteriële processen
 • herstel van het optimaal functioneren van het bronchiale trilhaarepitheel
 • verhoging van de prikkeldrempel voor astmatische aanvallen

Medizinprodukte-Sicherheitsbeauftragter

mpsibe@fk-bentheim.de