notfall

U kunt ons te allen tijde bereiken onder

Tel. +49 5922 74-0
Fax +49 5922 74-743172

info@fk-bentheim.de

Overige contactgegevens
Patiëntenopname/bezettingsmanagement

Voordat een preparaat officieel wordt toegelaten eist de wetgever dat praktijkonderzoek plaatsvindt zodat kan worden bewezen dat het nieuwe geneesmiddel veilig en effectief is. Dit biedt patiënten die aan het onderzoek deelnemen de mogelijkheid nieuwe preparaten te gebruiken nog voordat deze officieel zijn toegelaten. In onze ambulante onderzoekskliniek, die deel uitmaakt van onze dermatologische kliniek, worden de patiënten daarbij intensief medisch begeleid.

U kunt rechtstreeks bij ons navraag doen naar onderzoeksprojecten die voor u wellicht in aanmerking komen. Ook kunt u zich laten registreren in onze databank zodat wij bij toekomstige onderzoeksprojecten gericht contact met u kunnen opnemen. Daarvoor kunt u zich telefonisch bij ons melden onder nummer + 49 5922 74-5270. Wij zijn bereikbaar op maandagen en dinsdagen van 8 tot 16:30 uur, op woensdagen van 8 tot 14:30 uur, op donderdagen van 8 tot 18:30 uur en op vrijdagen van 8 tot 14:30 uur.

Belangrijkste onderzoeksgebieden

 • Huidaandoening met ontstekingskarakter zoals psoriasis, neurodermitis (atopisch eczeem), rosacea, acne vulgaris etc.
 • Chronische jeukklachten (pruritus) zoals prurigo
 • Witte huidkanker (bijv. voorstadia zoals chronische lichtschade aan hoofd en gezicht, de zgn. actinische keratosen)
 • Cosmetisch onderzoek (laserbehandeling, peeling)

Op dit moment lopen aan onze kliniek de volgende onderzoeksprojecten:

Psoriasis:

 • Fase-2-studie naar de effectiviteit en veiligheid van oraal toegediende MP1032 bij matige tot ernstige psoriasis (momenteel rekrutering)
 • Fase-3-studie naar de effectiviteit en veiligheid van Secukinumab versus Etanercept bij kinderen en jongeren van 6 /m 17 jaar met ernstige psoriasis (momenteel rekrutering)
 • Fase-3-onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van het IL-23-antilichaam Mirikizumab versus Secukinumab (actueel rekrutering)
 • Fase-4-studie naar de effectiviteit en veiligheid van Brodalumab versus Fumaderm® bij patiënten met matige tot ernstige psoriasis (momenteel rekrutering)
 • Dermatologisch toepassingsonderzoek naar topische basistherapie met EucerinUreaRepairPlus 10% Urea Lotion bij patiënten met psoriasis (rekrutering beëindigd)

Neurodermitis (atopisch eczeem):

 • Fase-3-studie naar de effectiviteit en veiligheid van de JAK-inhibitor PF-04965842 bij jongeren en volwassenen vanaf 12 jaar met matige tot ernstige atopische dermatitis (momenteel rekrutering)
 • Fase-3-studie naar de effectiviteit en veiligheid van de JAK-inhibitor Baricitinib bij patiënten met matige tot ernstige atopische dermatitis (momenteel rekrutering)
 • Fase-2-studie naar de effectiviteit en veiligheid van het IL17C-antilichaam MOR106 bij patiënten met matige tot ernstige atopische dermatitis (momenteel rekrutering)

Schimmelnagel (onychomycose):

 • Fase-3-studie naar de effectiviteit en veiligheid van de nagelvloeistof MOB015B in vergelijking met Ciclopirox-nagellak bij patiënten met schimmelnagel (onychomycose) (momenteel rekrutering)

Rosacea:

 • Fase-3-studie naar de effectiviteit en veiligheid van Minocyclin in lage dosering als therapie bij rosacea (rekrutering beëindigd)

Chronische jeuk (prurigo):

 • Fase-3-onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van Serlopitant (actueel rekrutering)

Wetenschappelijke hoofdthema’s

Samen met onze samenwerkingspartner, de huidkliniek van de universiteit Münster, houden wij ons ook in ons wetenschappelijke werk voornamelijk bezig met de thema's psoriasis, chronische pruritus (jeuk), in het bijzonder prurigo, en lymfomen van de huid (cutaan lymfoom).

Doel van ons onderzoek is de wetenschappelijke evaluatie van de therapeutische behandelingen die tijdens een revalidatie worden gegeven. Daarbij onderzoeken wij onder meer welk effect de behandelingen hebben op de kwaliteit van leven en de ernst van ziekteverschijnselen bij de genoemde huidaandoeningen. Onlangs zijn onze onderzoeksresultaten over het thema revalidatie en cutaan lymfoom gepresenteerd tijdens een groot congres over huidkanker op 22 september 2017 in Mainz.

Mehr Infos

Het cutane T-cel-lymfoom met zijn meest voorkomende vorm mycosis fungoides komt bij mensen vanaf 45 jaar duidelijk steeds vaker voor. Dit betekent dat een groot deel van deze patiënten tot de werkende bevolking behoort. Voor deze patiënten vormen de diagnose en de behandelingen, bijv. systemische PUVA of een interferontherapie, vaak een zware lichamelijke en psychische belasting. In tegenstelling tot andere oncologische aandoeningen, zoals het maligne melanoom, wordt bij cutaan T-cel-lymfoom vaak niet aan de optie van revalidatie in gedacht. In de nu geldende richtlijnen wordt deze mogelijkheid zelfs helemaal niet vermeld. Het algemene doel van revalidatie is het voorkomen of verlichten van lichamelijke, psychische, sociale en beroepsmatige belemmeringen en zo mogelijk een blijvende re-integratie in het beroepsleven.

Onze kliniek is onder meer op het gebied van het cutane T-cel-lymfoom gespecialiseerd. Wij bieden onze revalidatiepatiënten een uitgebreide interdisciplinaire behandelingsstrategie. Deze omvat, naast dermato-oncologische zorg en patiëntenvoorlichting, ook de inzet van psychologen, sociaal werkers, fysio- en ergotherapeuten en vele andere vormen van begeleiding. Onze expertise op het gebied van dermato-oncologie maakt het goed mogelijk de vaak lang durende therapieën, zoals PUVA etc., ook tijdens het revalidatietraject voort te zetten.

Bij de door ons behandelde patiënten met cutaan T-cel-lymfoom hebben wij een groot aantal parameters geëvalueerd, bijvoorbeeld over de kwaliteit van leven, over hoe actief de ziekte is, de patiënttevredenheid en de re-integratie in de beroepsuitoefening. Het resultaat: de revalidatie heeft de patiënten duidelijke voordelen opgeleverd. Dit duidt erop dat revalidatie die plaatsvindt in een centrum met dermatologisch-oncologische deskundigheid, dat een ononderbroken voortzetting van de oncologische therapie kan garanderen, zeer zinvol is.